petek, 09. oktober 2009

Posojilo po domače? Ne, hvala!

Človek ne rabi biti strokovnjak, da ugotovi, da ima dajanje posojil med Slovenci zelo negativno konotacijo. To pa ne zato, ker bi bili tako izraziti egoisti in ne bi želeli pomagati, ampak predvsem zato, ker se veliko krat zgodi, da pri vračanju posojila pride do zapletov.

Zapleti pa se dogajajo, ker se ljudje zadeve že v osnovi lotijo napačno. Največja možna napaka, ki jo lahko nekdo stori je ta, da posodi denar brez pogodbe. Koliko krat smo že slišali zgodbe v stilu: »je bil najboljši prijatelj in se mi res ni zdelo potrebno, da podpiševa posojilno pogodba« ali: »se mi je zdel tak poštenjak in še nikoli ni nikogar prinesel okrog« ali pa: »saj sva pa sodelavca« itd… Takšnih zgodb je ogromno in pogosto jih lahko spremljamo v kakšnih tv oddajah in časopisju. Pogosto se dogaja, da nam mediji kažejo obupane obraze, ki sami niso dejansko čisto nič krivi ampak so bili poroki pri posojilih, ki se nato niso vračala in so ti poroki izgubili hiše, posestva itd…(pri teh so ponavadi identični odgovori kot pri prej omenjenih naivnih dajalcih posojil). Ampak o porokih bomo pisali kdaj drugič. Zaenkrat si lahko več prečitate v vodiču za poroke. Skratka, pri posojilu neke večje vrednosti (za par evrov res ne boste podpisovali posojilne pogodbe) je VEDNO potrebno podpisati posojilno pogodbo, ki natančno opredeljuje posojilo – od vsote, do termina do kdaj je potrebno posojilo vrniti oziroma vračati ter seveda s čem je posojilo zavarovano.

Menim, da je največ težav pri vračanju posojil ravno pri posojilih, ki se jih da sorodnikom in prijateljem, ki to potem nehajo biti. Posojilo je tako resna zadeva, da se prijateljstvo pri neki vsoti konča in mora pride do pogodbenega odnosa. V bistvu se s posojilno pogodbo prijateljstvo zavaruje. Najbolj pametno pa je, da se denar posoja izven kroga najbližjih, pa naj bo to preko našega portala, pri banki ali kako drugače.

- Toni Golob, ustanovitelj posoja.com -

sreda, 07. oktober 2009

Investicije v posojila – kaj je to?

Investicije v posojila so nov in inovativen način plemenitenja denarja. S tem, ko lastnik kapitala, ki išče ugodno naložbo, posodi denar nekomu, ki išče posojilo v bistvu pridobita oba. Od dogovora med njima je sicer odvisno kateri pridobi več, ampak jasno je da imata od takega posla oba koristi. Posojilojemalec je dobil posojilo, lastnik kapitala oziroma posojilodajalec pa bo za posojilo dobil dogovorjene obresti.

V tem prispevku se bom osredotočil na posojilodajalca in na njegove koristi. Popolnoma razumljivo je, da se vsako vlaganje kapitala izvrši pod predpostavko kasnejšega dobička. Prav tako pa je pomemben faktor pri vlaganjih varnost naložbe. Naj se sliši še tako neverjetno, so vlaganja v posojila ena najbolj varnih naložb, saj posojilodajalec s posojilojemalcem podpiše pogodbo v kateri se določi kakšen bo donos posojila. Če odštejemo minimalne možnosti komplikacij pri vračilu posojila (ki pa se ga da tako ali drugače izterjati) so vlaganja v posojila zelo predvidljive in varne naložbe.

Meni osebno je pri naložbi zelo pomemben tudi realni faktor – ali gre za dejanska sredstva, ki se dejansko plemenitijo ali pa gre za kakršno koli obliko napihnjenih in fiktivnih sredstev, ki nimajo podlage v realnem kapitalu (nejasne lastniške strukture podjetij, ki umetno dvigujejo ceno delnic, razni ponziji, piramidni sistemi itd). Pri vlaganju v posojila gre za popolnoma realna sredstva, saj posojilojemalec dejansko prejme denar od posojilodajalca in potem tudi vrača denar, ki dejansko obstaja (ki ga je jemalec posojila prislužil). Če zadevo posplošim v primeru: Janez posodi Andreju 1.000€ za dobo enega leta z enotno obrestno mero (EOM) 10%. To v našem primeru pomeni, da je Janez svoj dejansko prisluženi denar izročil Andreju, ta pa bo teh 1.000 € potem moral nekako prislužiti in jih vrniti + seveda 100 € obresti, ki predstavljajo Janezov letni donos. Čar investicije v posojilo je tudi v tem, da Janez ob podpisu že natanko ve kolikšen bo njegov letni donos, saj ga je v bistvu določil sam. To pa je kvaliteta, ki je druge investicijske oblike nimajo…

Če povzamem: investicije v posojila so donosne, varne, predvidljive in fiksne. Več o tem kako postati posojilodajalec na posoja.com si preberite na kako posoja.com deluje? in v vodiču za posojilodajalce.


- Toni Golob, ustanovitelj posoja.com -

torek, 06. oktober 2009

Pozdrav in predstavitev portala

Pozdravljeni na blogu spletnega portala posoja.com, kjer bomo njegovi ustvarjalci objavljali razmišljanja, ideje, poglede na različne oblike posojil, nasvete glede posojil, skratka vse kar se nam glede portala in glede posojil plete po glavah.

Na začetku naj predstavimo, kaj posoja.com sploh je. Gre za spletno borzo posojil, ki združuje posojilojemalce in posojilodajalce oziroma ljudi, ki si želijo denar posoditi in tiste, ki so ga pripravljeni posoditi.

posoja.com rešuje dve ekonomski vprašanji:

1.) kam vlagati kapital v teh kriznih in nesigurnih časih - vlaganja v posojila so nova oblika naložb, ki so fiksne, njihova mesečna rast je namreč določena vnaprej.

2.) kje dobiti kapital - vlaganja v posojila omogočajo iskalcem posojil oziroma kredita, da na portalu najdejo primerno posojilo oziroma kredit.

Ko posojilodajalec posodi denar posojilojemalcu se oba akterja dogovorita kakšni so pogoji posojila (kolikšna je vsota, koliko časa in v koliko obrokih se bo posojilo odplačevalo, kolikšne so obresti, kaj bo posojilojemalec založil kot garancijo itd...) in takrat posojilodajalec ve kolikšen bo njegov donos. Nanj ne bo vplivala kriza, nihanja na raznih trgih, državne politike..., posojilo bo moral posojilojemalec vrniti ne glede na prej omenjeno in obresti bodo pač takšne kot so bile dogovorjene. Posojila so tako fiksna naložbna z donosom, ki ga lastnik kapitala (posojilodajalec) določi sam.

Več o posoja.com si lahko preberete na podstraneh kaj je posoja? in kako posoja.com deluje?


-ekipa posoja.com-