sreda, 7. oktober 2009

Investicije v posojila – kaj je to?

Investicije v posojila so nov in inovativen način plemenitenja denarja. S tem, ko lastnik kapitala, ki išče ugodno naložbo, posodi denar nekomu, ki išče posojilo v bistvu pridobita oba. Od dogovora med njima je sicer odvisno kateri pridobi več, ampak jasno je da imata od takega posla oba koristi. Posojilojemalec je dobil posojilo, lastnik kapitala oziroma posojilodajalec pa bo za posojilo dobil dogovorjene obresti.

V tem prispevku se bom osredotočil na posojilodajalca in na njegove koristi. Popolnoma razumljivo je, da se vsako vlaganje kapitala izvrši pod predpostavko kasnejšega dobička. Prav tako pa je pomemben faktor pri vlaganjih varnost naložbe. Naj se sliši še tako neverjetno, so vlaganja v posojila ena najbolj varnih naložb, saj posojilodajalec s posojilojemalcem podpiše pogodbo v kateri se določi kakšen bo donos posojila. Če odštejemo minimalne možnosti komplikacij pri vračilu posojila (ki pa se ga da tako ali drugače izterjati) so vlaganja v posojila zelo predvidljive in varne naložbe.

Meni osebno je pri naložbi zelo pomemben tudi realni faktor – ali gre za dejanska sredstva, ki se dejansko plemenitijo ali pa gre za kakršno koli obliko napihnjenih in fiktivnih sredstev, ki nimajo podlage v realnem kapitalu (nejasne lastniške strukture podjetij, ki umetno dvigujejo ceno delnic, razni ponziji, piramidni sistemi itd). Pri vlaganju v posojila gre za popolnoma realna sredstva, saj posojilojemalec dejansko prejme denar od posojilodajalca in potem tudi vrača denar, ki dejansko obstaja (ki ga je jemalec posojila prislužil). Če zadevo posplošim v primeru: Janez posodi Andreju 1.000€ za dobo enega leta z enotno obrestno mero (EOM) 10%. To v našem primeru pomeni, da je Janez svoj dejansko prisluženi denar izročil Andreju, ta pa bo teh 1.000 € potem moral nekako prislužiti in jih vrniti + seveda 100 € obresti, ki predstavljajo Janezov letni donos. Čar investicije v posojilo je tudi v tem, da Janez ob podpisu že natanko ve kolikšen bo njegov letni donos, saj ga je v bistvu določil sam. To pa je kvaliteta, ki je druge investicijske oblike nimajo…

Če povzamem: investicije v posojila so donosne, varne, predvidljive in fiksne. Več o tem kako postati posojilodajalec na posoja.com si preberite na kako posoja.com deluje? in v vodiču za posojilodajalce.


- Toni Golob, ustanovitelj posoja.com -

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.