petek, 9. oktober 2009

Posojilo po domače? Ne, hvala!

Človek ne rabi biti strokovnjak, da ugotovi, da ima dajanje posojil med Slovenci zelo negativno konotacijo. To pa ne zato, ker bi bili tako izraziti egoisti in ne bi želeli pomagati, ampak predvsem zato, ker se veliko krat zgodi, da pri vračanju posojila pride do zapletov.

Zapleti pa se dogajajo, ker se ljudje zadeve že v osnovi lotijo napačno. Največja možna napaka, ki jo lahko nekdo stori je ta, da posodi denar brez pogodbe. Koliko krat smo že slišali zgodbe v stilu: »je bil najboljši prijatelj in se mi res ni zdelo potrebno, da podpiševa posojilno pogodba« ali: »se mi je zdel tak poštenjak in še nikoli ni nikogar prinesel okrog« ali pa: »saj sva pa sodelavca« itd… Takšnih zgodb je ogromno in pogosto jih lahko spremljamo v kakšnih tv oddajah in časopisju. Pogosto se dogaja, da nam mediji kažejo obupane obraze, ki sami niso dejansko čisto nič krivi ampak so bili poroki pri posojilih, ki se nato niso vračala in so ti poroki izgubili hiše, posestva itd…(pri teh so ponavadi identični odgovori kot pri prej omenjenih naivnih dajalcih posojil). Ampak o porokih bomo pisali kdaj drugič. Zaenkrat si lahko več prečitate v vodiču za poroke. Skratka, pri posojilu neke večje vrednosti (za par evrov res ne boste podpisovali posojilne pogodbe) je VEDNO potrebno podpisati posojilno pogodbo, ki natančno opredeljuje posojilo – od vsote, do termina do kdaj je potrebno posojilo vrniti oziroma vračati ter seveda s čem je posojilo zavarovano.

Menim, da je največ težav pri vračanju posojil ravno pri posojilih, ki se jih da sorodnikom in prijateljem, ki to potem nehajo biti. Posojilo je tako resna zadeva, da se prijateljstvo pri neki vsoti konča in mora pride do pogodbenega odnosa. V bistvu se s posojilno pogodbo prijateljstvo zavaruje. Najbolj pametno pa je, da se denar posoja izven kroga najbližjih, pa naj bo to preko našega portala, pri banki ali kako drugače.

- Toni Golob, ustanovitelj posoja.com -

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.