petek, 30. oktober 2009

Od kje ideja za posoja.com?


Ljudje me veliko sprašujejo od kje mi ideja za spletno borzo posojil posoja.com, zato sem se odločil napisati kratek oris okoliščin, ki so privedle do tega, da se mi je porodila ideja o posoji.

V jeseni 2007, ko sem bil tik pred diplomo sem potreboval manjšo vsoto denarja. Obenem pa sem imel še poslovno idejo za realizacijo katere bi rabil dodatnih nekaj tisoč €. Kako naj študent brez kakih konkretnih poslovnih uspehov, brez vredne nepremičnine, ki bi lahko bila osnova za hipoteko, pride do denarja za zagon svoje poslovne ideje??? Sicer sem nekaj slišal o poslovnih angelih, ampak sem želel zadevo sam realizirati s »svojim« kapitalom… Torej, kako do denarja? Preprosto: z mamo na banko, da bo porok. Ko to edino opcijo, pretehtaš, vidiš, da nobena ideja ni vredna takega tveganja, da bo potem na koncu tvoja lastna mati morala odplačevati kredit še x let, če ti slučajno ne uspe. Zato sem se odločil, da vzamem kredit manjše vsote za nekaj aktualnih zadev. S tem poroštvom, je potem bilo toliko kompliciranja, da je trajalo okrog 14 dni, da je bil kredit sproveden. Ob dejstvu, da so bila vsa dokazila in zahteve nesporne, veljavne, v glavnem ok!

Med vsem tem kompliciranjem sem dobil idejo, da bi bilo zelo dobro imeti neko internetno stran, kjer bi lahko banke ponujale vse svoje storitve in vse podatke o njih (od cene do hitrosti izvedbe). Zelo optimistična želja, ki pa jo še vedno gojim in jo bom na posoja.com tudi poskušal realizirati. Nato sem razmišljal naprej in nadgradil idejo: zakaj ne bi obstajal nekje en internetni prostor, kjer bi lahko vsak, ki rabi denar objavil svoje povpraševanje in tisti, ki ga imajo ali ga posojajo, bi mu ga lahko posodili. Za obresti seveda. In tako se je rodila osnovna ideja za posoja.com. Potem sem malo poguglal in odkril, da neke podobne zadeve po svetu že obstajajo in se imenujejo social lending omrežja. Meni osebno je najbolj všeč Zopa.com. Ta omrežja so narejena po precej kompliciranem principu za razvoj katerega seveda takrat nisem imel ne volje in ne sredstev. Ideja pa je ostala. Kako smo jo realizirali pa prihodnjič…

- Toni Golob, ustanovitelj posoja.com -

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.